distribuie:

Traseul banilor: de la Moscova până în conturile AUR

Marius Lulea este fondator al AUR, șeful financiar al partidului și fost angajator (cel puțin în acte) al lui George Simion, din perioada de dinainte de deputăție. Ocupându-se de finanțele partidului, Marius Lulea este nu doar cel care aprobă cheltuielile, dar și cel care se ocupă de obținerea de bani. Iar una dintre activitățile sale profitabil la vedere a fost renovarea sediului Reprezentanței Comerciale a Ambasadei Federației Ruse în România.

Clădirea este situată în piața Charles de Gaulle din București și a tot fost închiriată mai multor firme, cu legături mai mult sau mai puțin vizibile cu regimul Putin. Ultima este Global Energy Investment, în care este acționar un anume Boris Golovin, fost colonel în GRU, serviciul de spionaj al armatei ruse. Această firma a subînchiriat clădirea. Această încrengătură de firme este specifică afacerilor rusești, prin care se intenționează pierderea urmei adevăratului beneficiar.

Contractul pentru renovarea clădirii deținute de statul rus a fost primit de Ideal Proiect, firma lui Marius Lulea. Aceasta este una dintre metodele prin care regimul de la Kremlin trimite bani grupărilor pe care le controlează în diferite state ale lumii: diferite lucrări ori servicii prestate către niște firme-paravan, care au intrări de bani din surse dubioase (conectate cu Moscova) ori din partea unei încrengături de companii, create tocmai ca să se piardă urma sursei originale (evident: Moscova).

Lucrările au avut loc în perioada 2016-2020, timp în care clădirea era subînchiriată către firma Duma Imob Investment SRL, deținută că George Iorgovan, fiul juristului filo-rusului Antonie Iorgovan, care a scris textul Constituției din 1991. Astfel, se pot explica cheltuielile promovării intense a AUR dinainte de alegerile din 2020, când partidul era nou, neparlamentar, practic necunoscut, dar cu un acces suspect la fonduri consistente.

distribuie: